ICC:n sääntöuudistus tuo selkeyttä markkinointiin – ota uudet linjaukset haltuun!

Markkinoinnin ja mainonnan pelikenttä on muuttunut viime vuosina vauhdilla, ja samalla tarve säätelylle on kasvanut.

Kirjoittaja
Ulla Ristkari-Ryynänen

Ulla Ristkari-Ryynänen

CMO, Founding Partner

Markkinoinnin ja mainonnan pelikenttä on muuttunut viime vuosina vauhdilla, ja samalla tarve säätelylle on kasvanut. ICC:n (Kansainvälisen kauppakamarin) markkinointisääntöjen uudistus astui voimaan lokakuussa 2024, ja sen tavoitteena on lisätä läpinäkyvyyttä ja varmistaa, että markkinointi tehdään eettisesti ja kuluttajia kunnioittaen. Sääntömuutokset koskevat erityisesti vaikuttajamarkkinointia, ympäristöväitteitä, tekoälyn käyttöä ja lapsiin kohdistuvaa markkinointia. 

Muutokset koskettavat myös mainos- ja markkinointitoimistoissa työskenteleviä asiantuntijoita, sillä toimimme mainostajan ja loppukäyttäjän välissä. Meidän vastuullamme on ymmärtää ja huomioida uudet säännöt omassa työssämme, jotta voimme omalta osaltamme varmistaa, että yritykset ovat tietoisia säädöksistä ja ottavat ne huomioon markkinoinnissaan. 

On kuitenkin hyvä muistaa, että lopullinen vastuu mainonnan sisällöstä on aina mainostajalla. Me voimme muistutella ja ohjeistaa hyvistä käytännöistä, mutta yrityksen on itse varmistettava, että sen markkinointi on sääntöjen mukaista. 

Miksi sääntöjä tiukennettiin? 

Uudet ICC-säännöt vastaavat markkinoinnin nopeisiin muutoksiin ja parantavat läpinäkyvyyttä kuluttajille. Erityisesti vaikuttajamarkkinointi, ympäristöväitteet ja tekoälyn käyttö ovat olleet tarkastelun alla. Näiden teemojen ympärillä käydään paljon keskustelua, ja niiden väärinkäytöksillä voi olla kauaskantoisia seurauksia niin mainostajalle kuin vaikuttajallekin. 

Muistutuksena tärkeimmät muutokset 

1. Vaikuttajamarkkinoinnin täytyy olla tunnistettavaa

Vaikuttajamarkkinointi on tehokas keino tavoittaa yleisöjä, mutta sen on oltava läpinäkyvää.  

Uudet ICC-säännöt edellyttävät: 

  • Mainonnan tunnistettavuuden on oltava selkeää ja näkyvää heti julkaisun alussa. 
  • Vaikuttajan ja mainostajan vastuut ovat tarkentuneet. Yrityksen on varmistettava, että vaikuttaja merkitsee yhteistyön oikein. 
  • Harhaanjohtavia ilmaisuja on vältettävä. 

Moni vaikuttaja ja brändi toimii jo nyt läpinäkyvästi, mutta käytännöt ovat edelleen kirjavia. Uudistunut säädös lisää painetta varmistaa, että yhteistyöt merkitään selkeästi ja sääntöjen mukaisesti. 

Käytännön esimerkki: 

Kilpailu- ja Kuluttajaviraston vaikuttajamarkkinointiopas tarjoaa selkeitä ja kanavakohtaisia esimerkkejä siitä, miten yhteistyöt tulee merkitä näkyvästi. Lue lisää: KKV Vaikuttajamarkkinointi sosiaalisessa mediassa 

Vaikuttajamarkkinoinnin vaikutuksia ja läpinäkyvyyden puutteen seurauksia käsitellään Netflixin tositapahtumiin perustuvassa minisarjassa Apple Cider Vinegar. Sarja pohjautuu 10 vuotta sitten Australiassa tapahtuneisiin asioihin, mutta se muistuttaa, että epäselvät markkinointiväitteet ja yhteistyökuviot voivat nousta esiin vielä vuosien jälkeenkin. 

2. Ympäristöväittämien takana pitää olla näyttöä 

Ympäristöväitteiden käyttö mainonnassa on yleistynyt, mutta niiden on oltava perusteltuja ja todenmukaisia. Sääntöjen mukaan: 

  • Väitteiden on oltava tarkkoja ja todenmukaisia. 
  • Näyttövelvollisuus on mainostajalla – väitteet on pystyttävä todistamaan faktoilla. 
  • Harhaanjohtavat ilmaukset, kuten ”ekologinen” ilman konkreettista näyttöä, on kielletty. 

Lue myös: Markkinoinnin ja viestinnän ympäristöväitteistä hähmäisimmät kielletään 

Käytännön esimerkki: 

Finnairin mainos äänestettiin Vuoden Huiputukseksi, ja sitä pidettiin oppikirjaesimerkkinä viherpesusta. Tämä osoittaa, kuinka tärkeää on varmistaa, että ympäristöväitteet ovat todenmukaisia ja perusteltuja. Lue lisää Markkinointiuutisten artikkelista: Finnairin mainos äänestettiin Vuoden huiputukseksi: “Oppikirjaesimerkki viherpesusta” Markkinointiuutiset 20.4.2023 

3. Tekoälyn ja uusien teknologioiden hyödyntämisen tulee olla läpinäkyvää

Tekoälyn käyttö markkinoinnissa on lisääntynyt, mutta samalla siihen liittyy eettisiä haasteita. Uudet säännöt edellyttävät seuraavaa: 

  • Tekoälyn käytön on oltava läpinäkyvää, ja kuluttajalle on kerrottava, jos sisältö on tuotettu tekoälyn avulla. 
  • Algoritmien vaikutus suosituksiin tai mainoksiin on tehtävä selväksi. 

EU:ssa on myös käsittelyssä säädös, joka estäisi tai rajoittaisi jatkossa kuluttajan manipulointia markkinoinnin ja tekoälyn keinoin. Tämä voi tarkoittaa tulevaisuudessa vielä tarkempia vaatimuksia, kuinka läpinäkyvästi tekoälyn käytöstä markkinoinnissa kerrotaan. 

Eikö tätä voisi tehdä tekoälyllä? – AI-kuvien käyttö markkinoinnissa ja viestinnässä – Kuuki 26.9.2024 

4. Lapsiin kohdistuvaan markkinointiin tulee kiinnittää huomiota erityisesti pelialalla

Uudistuksessa on otettu tarkemmin huomioon lapsiin kohdistuva markkinointi, sillä lapset eivät ymmärrä mainonnan luonnetta samalla tavalla kuin aikuiset. 

Erityisenä huomionkohteena on peliala: digipelit ja pelien sisäiset ostot sekä niiden markkinointi lapsille, myös kansainvälisesti. Pelien sisäiset ostot voivat hämärtää mainonnan ja viihteen rajaa, ja ICC-säännöt pyrkivät varmistamaan, että lapset eivät tule tahattomasti johdetuiksi harhaan. 

Käytännön esimerkki:

Esimerkiksi Apple on muuttanut sovellustensa sisäisiä ostoja ja mainontaa koskevia käytäntöjä ICC-sääntöjen mukaisiksi, jotta lapset eivät vahingossa tekisi ostoksia

Lue lisää ICC-markkinointisääntöuudistuksesta 

Jos haluat tietää tarkemmin ICC-markkinointisääntöuudistuksen taustoista ja merkityksestä, lue aiempi blogikirjoituksemme: ICC-markkinointisääntöuudistus 2024

”ICC:n markkinointisäännöt on tunnettu ja tunnustettu maailmanlaajuinen markkinoinnin eettinen ohjeisto, joka toimii markkinoinnin itsesääntelyn tukena. Säännöt edistävät yritysten tasapuolisia toimintamahdollisuuksia. Samalla ne vähentävät tarvetta lainsäädännölle ja viranomaistoimille. Koska ICC:n säännöt ovat globaalit, ne ovat omiaan helpottamaan alan toimijoita toimimaan oikealla tavalla maasta riippumatta.” – Kauppakamari 

Lue ja lataa säännöt itsellesi: 

ICC:n markkinointisäännöt 

Kirjoittaja

Ulla Ristkari-Ryynänen

CMO, Founding Partner

Ulla Ristkari-Ryynänen

Ota yhteyttä

Autamme kartoittamaan projektin lähtökohdat, tarpeet ja tavoitteet tarjouksen taustatiedoksi.

Ulla Ristkari-Ryynänen

CMO, Founding Partner
+358 40 172 2665
ulla.ristkari@kuuki.fi

Ulla Ristkari-Ryynänen

Tutustu myös näihin

Kaikki artikkelit

Ota yhteyttä