Olen toiminut Kuukin alkutaipaleen Kuukin toimitusjohtajana. Kun perustimme uutta yritystä Ullan ja Timon kanssa reilu kaksi vuotta sitten, niin osakeyhtiölaki oli erilainen, ja meidän piti valita yksi henkilöistä toimitusjohtajaksi.
Kahden tilikauden aikana Kuuki kasvoi seitsemän asiantuntijan markkinointitoimistoksi. Viimeisin tilinpäätös tulee osoittamaan noin 680 000 euron liikevaihdon ja myös tulosta olemme tehneet. Lukujen takaa löytyy iso määrä onnistumisia ja täysin vilpittömästi voin sanoa, että olen kovin ylpeä jokaisen kuukilaisen kehityksestä yrityksen kasvun mukana. Asia lienee jopa niin päin, että yritys on kasvanut tekijöidensä mukana. Ei päinvastoin.
Vuonna 2020 vauhtimme ei tule ainakaan laantumaan vaikka elämme nyt hyvin poikkeuksellisia aikoja. Liiketoimintakaupan ja rekrytointien myötä meitä kuukilaisia on tänä hetkellä 15, muidenkin lukujen seuratessa pääluvun kasvua.
Vuonna 2020 Kuukin tärkeimpiä tavoitteita on luoda yhteinen kulttuuri kahden työyhteisön kesken
Yksi alkuvuoden tärkeimpiä tavoitteitamme on ollut rakentaa uusi yhteinen kulttuuri kahden eri tiimin kesken. Tätä ja yleistä kuukitustamme ei varsinaisesti ole auttanut se, että nämä tiimit myös erotettiin hetkeksi valtiovallan toimesta (perustelluista syistä toki). Erikoiskunniamaininta Marjaanalle ja Kiialle, jotka aloittivat Kuukilla aika tarkalleen samaan aikaan kun muut siirtyivät työskentelemään kotoa käsin. Ei ollut helpoin ajankohta tulla osaksi uutta tiimiä.
Lisäksi on ollut ilo seurata tiedon jakamista eli opettamista ja oppimista eri tiimien ja yksilöiden välillä. Tämä on synnyttänyt myös uusia ideoita, joita ei todennäköisesti olisi syntynyt, ellei meillä olisi niin sitoutunutta ja moniäänistä ammattilaisten joukkoa Kuukilla.
Ja takaisin itse asiaan. Alusta alkaen Kuuki on ollut kaikkea muuta kuin toimitusjohtajan show. Meitä on ollut kolme tasaveroista osakasta. Ainakin omana ajatuksena tässä on se fakta, että kukaan meistä ei yksin olisi lähelläkään niin kova tekijä kuin olemme kolmestaan (tai viidentoista hengen joukkona). Tämä on ihan matematiikkaa.
Kömpelö analogia toisaalta, jota olen jo pitkään pohtinut. Ja syy miksi en täysin usko puoluepolitiikkaan. Nykyisessä parlamentarismissa meille äänestäjille tarjotaan erilaisia vaihtoehtoja siitä, että minkä suuntaista politiikkaa toivoisimme tulevaisuudessa näkevämme. Ongelmana tässä on se, että tulevaisuuden ideat pitäisi ostaa puolueilta pakettina. Eli kun valitsen ääneni kohteen, niin periaatteessa äänestän kaikkien kyseisen puolueen valintojen puolesta. Halusin tai en.
Harvasta asiasta olen tämän maailman suhteen varma, mutta siitä olen, ettei mikään puolueista (tai meistä) omaa absoluuttisesti täydellistä tietoa siitä mitä pitäisi tehdä esimerkiksi koronan exit-strategian suhteen. Sama asia pätee käytännössä kaikkeen. Jos tavoitteena on tehdä parasta, niin parhaan tuloksen saavuttamiseksi kaivataan asioiden yhdistämistä erilaisista näkökulmista. Muuten voimme unohtaa objektiivisesti parhaan. Tietenkin, jos tyytyy puolimatkan tuloksiin, niin voi valita haluamansa tahon totuuden.
Kuukilla ei ole jatkossa toimitusjohtajaa
Kuukilla ei enää tulevaisuudessa ole toimitusjohtajaa. Käytännön tasolla tämä ei sinällään muuta mitään. Olemme perustajaosakkaiden kanssa viime kädessä vastuussa Kuukin toiminnasta, kuten ennenkin. Tittelini on jatkossa teknologia- ja liiketoimintajohtaja, mikä kuvaa hyvin osuvasti myös toimenkuvaani.
Itse näen asiantuntijaorganisaatioiden johtamisen siten, että johtajan tehtävä on raivata esteet, jotka hidastavat asiantuntijaa tekemästä työtään. Muilta osin luotamme tekijöidemme asiantuntijuuteen ja tavoitteenamme on antaa jokaiselle mahdollisuus olla paras versio itsestään. Ei enempää, eikä vähempää.